Oppskrifter - vegetariske smaksprøver under Oslo Kulturnatt

Her finner du oppskriftene på rettene vi serverte under Oslo Kulturnatt 2017.

 
Focaccia

Ingredienser

1 pose tørrgjær

5 dL fingervarmt vann

5 ss olivenolje

2,5 ts salt

Ca. 925 g (15 dL) hvetemel

 

Topping

5 ss olivenolje

5 ts grovt salt

3,5 ts frisk rosmarin

Oliven i biter

 

Fremgangsmåte

  1. Bland det tørre og tilsett væsken.
  2. Hev deigen til dobbel størrelse. (Det tar typisk en til to timer, avhengig av hvor lunt det er i rommet.)
  3. Klapp deigen ut på en stekeplate, pensle og la etterheve mens ovnen varmes.
  4. Lag små groper i deigen og pensle med olivenolje. Dryss over salt, rosmarin og olivenbiter. Dytt olivenbitene ned i deigen slik at de ikke løsner.
  5. Stek midt i ovnen på 200 grader, i 25 - 30 minutter.

 

Potetpakora

Ingredienser

3 poteter per pers

1-2dl kikkertmel (kjøpt eller hjemmelaget)

Vann

1 chili

spissskumminfrø

raspet ingefær

gurkemeie

ferske karriblader

salt

 
Fremgangsmåte

  1. Kok potetbiter i saltvann. De må ikke bli gjennomkokt og for myke. Avkjøl.
  2. Lag en røre av kikkertmel og vann. Ikke for tynn og ikke for tykk. Denne krydres med hele spissskumminfrø, kuttet chili, raspet ingefær, gurkemeie, ferske karriblader og salt.
  3. Rør det hele sammen med potetbitene. Frityrstek dette. Ha ta litt og litt i den meget varme oljen og stek til de blir gyldne brune.

 

Hummus

Ingredienser

3 bokser hermetiske kikkerter

Saften fra 1/2 sitron

1 stor bunt koriander

Salt og pepper

Olivenolje

Evt. 1 spiseskje tahini (sesampaste) 

 

Fremgangsmåte

  1. Skyll kikkertene godt, til det slutter å skumme.
  2. Kjør i foodprosessor med resten av ingrediensene, og litt vann.
  3. Smak til med salt og pepper

 

Havresolburgere

Dette er en modifisert utgave av oppskriften  på havresolburgere fra boken "Godt grønt"

 

Ingredienser

Ca ett stekebrett:

Solsikkeolje

1 ss karripulver

4dl/2 stilker stangselleri i biter

8 dl vann

3-4 ts tørket dill

1-2 ts tørket basilikum

1-2 ts tørket oregano

5 ss soyasaus

Ca. 8 dl lettkokte havregryn

5 ss solsikkefrø

 

Pensling

Solsikkeolje

Soyasaus

 

Fremgangsmåte

  1. Ha nok solsikkeolje i en kjele til at bunnen dekkes og tilsett 1 ss karripulver. Varm opp slik at det freser i noen sekunder mens stangselleribitene  vendes inn.
  2. Tilsett vannet og la koke til stangselleribitene er møre.
  3. Oregano, dill, basilikum og soyasaus tilsettes vannet, før solsikkefrø og havregryn røres i. Bland til en jevn deig.
  4. Trykk burgere ut på et stekebrett med bakepapir.
  5. Til pensling blandes solsikkeolje og soyasaus i like mengder. For at blandingen ikke skal skille seg for mye kan man bruke 1 ss av hver av gangen.  Pensle burgerne raust.
  6. Stek ved 175 grader midt i ovnen i totalt 30 minutter. Etter halve steketiden snues burgerne for pensling på den andre siden.

 

Variasjon

Tilsett noe sopp i stedet for deler av stangsellerien, for eksempel 3 store champignoner i små biter i stedet for 1 dL stangselleri. Soppen stekes da i karrioljen før stangsellerien vendes inn og vannet tilsettes for oppkok.

 

Daddelkuler

Ingredienser

1 boks dadler

1 ss kakaopulver

3dl mandler

150g 70% mørk sjokolade

2dl kokosflak

 

Fremgangsmåte

  1. Stavmiks 15 store dadler sammen med kakaopulver og finhakkede mandler.
  2. Rull til små kuler og dypp i smeltet sjokolade.
  3. Rull deretter i kokosflak og sett kaldt i 20 min før servering.